Zelf scheren!

31-10-2018

Ik krijg wel eens de vraag om mensen op te leiden voor scheerder/scheerster.

Mijn woorden zijn dan altijd, vooral veel oefenen en zorgen dat je over de juiste apparatuur beschikt.

Goede machines zijn machines van het merk: Hauptner, Heiniger en Aesculap; betaal je voor, maar heb je ook kwaliteit voor. Als je maar 1 of een paar paarden hebt volstaat de moser Max45 ook aan de eisen, enigste verschil met de grote machines is dat de messen smaller zijn en je er dus iets langer over doet om een paard kaal te krijgen, maar dat is logisch.

Wat heb je nodig:

* Scheerapparaat met 3 mm messen ( voor paarden doorgaans 31/15 of 31/23 messen

* Tondeuse met 3 mm messen ( Moser Max45 is een topmachientje, maar je kunt ook voor een Heiniger, Aesculap of Andis gaan)

* Olie speciaal voor scheermachines

* Coolingspray om de messen te koelen elk kwartier

* Verlengkabel, heb je deze op rol altijd helemaal afrollen om spanning te voorkomen

* Praam

* Veestift

* Borsteltje

* Lampje voor nacontrole

* Overall

* Veiligheidsschoenen of laarzen met stalen neus

* Oude kleding

* Petje is erg handig, somige paarden willen wel eens onverwachts bijten....

* Gezonde dosis paardenverstand

Onderstaande citaat heb ik ooit eens op www.bokt.nl geplaatst en ik heb hem iets uitgebreid:

Zorg allereerst dat je de beschikking hebt over een veilige scheerplek. Eén waarbij jij je paard vast kunt zetten en jezelf niet in gevaar brengt als je ernaast staat. Het is handig als er licht is, maar een bouwlamp volstaat ook.

Verder een verlengsnoer van min. 10 meter en een klein borsteltje (nagelborstel) om de messen schoon te maken.

Voor jezelf: trek AUB OUDE KLEDING aan en daarover een overall.

Ik zie maar al te vaak foto's voorbij komen van meiden die geschoren hebben met hun dure rijkleding aan Daar krijg je echt spijt van....De kleding waarin je geschoren hebt voldoet nu als scheerkleding, die trek je niet voor de lol aan, de scheerders in dit topic kunnen dat beamen *kriebeldekriebel*

Zorg dat je voeten goed beschermd zijn door het dragen van schoenen of laarzen met een veiligheidsneus, een trap of ongecontroleerde stap heb je zo te pakken en dan kun je maar beter voorkomen dan genezen.

Zorg ook altijd dat je NOOIT alleen bent, zorg vooral voor de eerste x dat er iemand bij is, ook al is het niet nodig, je kan zelf ook onwel worden en het is handig dat er controle is.

Is het de eerste x dat je gaat scheren? Zet je paard niet vast, maar laat een ander je paard vasthouden, wel het touw vast op de plek waar je gaat scheren, een keer extra om de vastzetplek heen en dan vasthouden, mocht je paard echt flippen, kan je begeleider het touw rustig loslaten en zal je paard niet gaan hangen. En heb jij tijd om weg te stappen.

Nou, staat je paard en sta jij klaar? (in overall dus met veiligheidsschoenen)

Zorg er dan voor dat je paard droog en goed schoongeborsteld is, zand is funest voor de messen....heb je dit gedaan komt de volgende stap:

Begin eerst met het aftekenen van het zadeldekje. Je kunt bij de Welkoop een veestift kopen, kost een eurotje en daarmee teken je het dekje af wat je wilt laten staan. Deze heb je in allerlei kleuren, maar blauw kun je op alle vachten het beste zien.

Zorg dat je olie en een borsteltje binnen handbereik hebt, erg handig die zakken op je overall!

Nu heb je alle voorbereidingen getroffen en kun je beginnen met scheren.

Ga aan de linkerkant staan ter hoogte van de buik zo'n 30 cm achter het voorbeen. Zorg ervoor dat het snoer van het scheerapparaat om je nek ligt van links naar rechts en in je rechterhand het scheerapparaat. Dan houdt je met je linkerhand de schoft vast en zet je met je rechterhand het apparaat aan en houd deze naast je rechterbeen met de messen naar beneden gericht. Kijk naar de oren van het paard en wacht rustig af hoe het dier reageert.

De eerste reactie van een paard is dat het iets naar voren springt, vlucht weg, dus hulp: ga NOOIT voor het paard staan, alleen ernaast.
Nu heeft je paard even kunnen wennen aan het geluid en praat tegen je paard en zet het apparaat voorzichtig een 30 cm voor de flanken op het lichaam. Zo ongeveer op de plek waar een zadeldekje ophoud. Hier is een paard vrij gevoelig en weet je direct hoe het verder zou reageren. Je staat redelijk veilig uit de trapzone van het voor en achterbeen.

Gaat dit goed? Dan ga je eerst het zadeldekje de omlijning eruit halen en ga je verder de zijkant van de buik en de onderkant van de buik doen. Houdt wel altijd met je linkerhand het paard vast, zodat je voelt wanneer spanning opkomt. En kijk nooit onder de buik, een trap is zo gezet door een paard, dat kun je niet afkijken, voel af en toe met je hand of je alles hebt geraakt.

Bij de achterbenen moet je voorzichtig te werk gaan want de staart wil nog wel eens zwiepen. ga daarom tegen het achterbeen staan met je borst en houdt met je linkerhand de staart vast en met de rechterhand kun je zo langs en tussen de achterbenen scheren. Langs de aanzet van de staartwortel schuin omhoog en je hebt een net driehoekje boven de staart.

Vervolgens de bovenkant van de voorbenen en wees voorzichtig tussen de voorbenen, hier zitten veel rimpels en met de grote scheermachine kun je je paard zo leksteken.

Laat de persoon die erbij is het voorbeen naar voren trekken en alle rimpels worden glad getrokken waardoor jij het netjes kan scheren. (Het is overigens wel gewenst om dit gedeelte met de tondeuse te doen) Dan iets van de manenkam af naar boven, het secure werk laat je voor de tondeuse over.

Dit herhaal je uiteraard ook aan de rechterzijde van het paard.

De onderbenen en hoofd doe ik standaard altijd met het kleine apparaat.

De onderbenen zowel voor als achter kun je het beste in gebogen stand scheren, de pezen zijn dan niet op spanning en dan krijg je het mooiste resultaat.

Het is even oefenen wat voor jou het beste werkt.

Zijn de benen klaar met de tondeuse dan ga je de manenkam mooi maken, zorg dat je een mm van de manenkam afblijft en scheer geen manen mee. Althans probeer geen manen mee te scheren, het kan wel eens voorkomen dat je iets te ver gaat, controleer dan ook even elke paar cm of je nog goed zit.

Nu is je paard bijna klaar en is het hoofd aan de beurt.

Ik begin meestal met de kaken te scheren, richting oog en oor. Boven het oog zit vaak een kuil, doe de hand op het oog van het paard en druk er iets op, waardoor de oogbol naar achteren in het kuiltje gaat en je kunt deze netjes scheren. Houdt je hand nog op het oog en scheer er rondom alle haren weg.

Pak het oor nu voorzichtig vast en scheer eerst de buitenzijde, dan het topje afgerond aan de buitenzijde en scheer aan beide kanten naar beneden. Nu is het oor aan de buitenzijde klaar. De binnenkant scheer je ietsjes weg door het oor dubbel te vouwen en een keer van boven naar beneden en van beneden naar boven te scheren. De haren in het oor laat je zitten, deze zorgen ervoor dat het oor beschermd wordt tegen stof en insecten.

Het neusje waar de tastharen zitten laat je ook voor wat het is, deze scheer je niet af, want deze heeft je paard nodig om in het donker de stal/ weide af te tasten.

Boven de neus nog even de haren weghalen en aan de voorzijde.

Is je paard angstig bij de oren maak dan even kort gebruik van een praam, zo is je paard even van de wereld en kun jij snel je werk afmaken.

Maar ook dan geldt: Een paard is een vluchtdier en als het het niet vertrouwd zal het wegrennen of wegspringen!!!

Nu de rechterzijde op dezelfde manier en als je klaar bent met scheren je paard een lekkere rosborstelbeurt geven om alle prikkelharen van het lichaam af te krijgen en haal er als laatste een vochtige handdoek overheen om het laatste stof weg te halen.

Zorg dat je elke 5 tot 10 minuten de messen olied, dit is een behoud voor je machine en voor de messen.

Blijf ALTIJD staand scheren, dus niet op de knieën omdat je er niet bij kunt en wees ALTIJD alert.

Zo, hopelijk hebben jullie hier iets aan.

Mocht je beginnen en je paard flipt zo erg, denk dan niet die verdoof ik en ik ga verder, dat helpt niet, verdoving pakt niet omdat het paard zoveel adrenaline op heeft gebouwd.

Ik maak maar al te vaak mee dat de paarden als een stuiterbal naast mij staan wanneer de machine aangezet wordt. Wat is dan doe is met mijn linkerhand contact houden met het paard, vaak ter hoogte van de schoft. En met de scheermachine maak ik kleine halen en ik blijf praten tegen het paard dat wat ik doe niet eng is, dat hij het braaf doet en rustig moet blijven. Ik praat continue en blijf staan en laat mij niet uit mijn concentratie halen.

In bijna alle gevallen wordt het paard ook rustig en laat het scheren toe, maar wees erop verdacht dat deze zo weer alle kanten op kan springen. In een enkel geval haalde rust niks uit en dan leg ik mijn grote apparaat weg en pak ik de tondeuse.

Paarden die angstig zijn laten deze vaak wel toe en dan ga ik ze daar verder mee scheren. Iets meer werk, maar beter veilig en oprecht naar eigenaar en paard dan gevaarlijke situaties opzoeken.


Mocht je trouwens verdoven?

Zet je paard dan ALTIJD VÒÒR die tijd op de scheerplek en ga hem dan verdoven, anders stap je de verdoving eruit.

Begin in het geval van een verdoofd paard altijd met het hoofd en de benen, uiteraard ook met beleid. Waarom hier beginnen? Dat komt omdat de meeste paarden gaan zweten van de verdoving en dan gaat het scheren gewoon moeilijker , vieze messen, vaker schoonmaken en dat vermindert je kostbare tijd die je echt nodig bent om je paard te scheren. Je scheert als het ware omgekeerd.

Je begint met de tondeuse en eindigt met de grote machine voor het grove werk.

Zorg er ook voor dat je paard na het scheren weer helemaal bij is, want je hebt grotere kans op verstopping van de darmen.

Je kunt dat het beste aanpakken door na het scheren te gaan lopen met je paard. Doordat je loopt komt de doorbloeding weer sneller op gang en worden de afvalstoffen sneller opgeruimd.

Vertrouw je het niet helemaal zet je paard dan in een lege box en wacht een flinke tijd totdat je paard weer helemaal bij is.


En durf je het na het lezen van deze blog toch niet aan? Ik ken een paar goede scheerders door heel NL die ik wel toevertrouw om de eerste ervaring tot een goede te laten komen.

Succes! Gr Karin

© 2021 Blog van Karin Evers Professioneel Paardenscheerster. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin